Βελουτέ σούπα κάστανου

Υλικά για 2-4 μερίδες: 

  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μικρά καρότα, σε λεπτές ροδέλες
  • 400γρ. βρασμένα καθαρισμένα κάστανα(περίπου 800γρ. ωμά κάστανα)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

  1. Χαράζουμε κάθετα τα κάστανα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει για 20 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν λίγο τα καθαρίζουμε.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και τα καρότα μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν κάπως τα λαχανικά.
  3. Στο σοτάρισμα βάζουμε και τα δαφνόφυλλα για να βγάλουν το άρωμά τους.
  4. Κόβουμε τα κάστανα σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  5. Ανακατεύουμε καλά και μόλις τα υλικά αρχίζουν να αρπάζουν στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί.
  6. Αφήνουμε να εξατμιστεί και μετά βάζουμε 2 λίτρα νερό που έχουμε βράσει στο βραστήρα. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
  7. Βγάζουμε τις δάφνες και πολτοποιούμε καλά με το μπλέντερ χειρός.
  8. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
  9. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή βάζουμε λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις.
  10. Αν είναι αραιή τη βράζουμε μέχρι να πήξει όσο θέλουμε.