Υλικά για 2-4 μερίδες:
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
- 2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές ροδέλες
- 2 μικρά καρότα, σε λεπτές ροδέλες
- 400γρ. βρασμένα καθαρισμένα κάστανα(περίπου 800γρ. ωμά κάστανα)
- 2 φύλλα δάφνης
- λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
- Χαράζουμε κάθετα τα κάστανα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει για 20 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν λίγο τα καθαρίζουμε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και τα καρότα μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν κάπως τα λαχανικά.
- Στο σοτάρισμα βάζουμε και τα δαφνόφυλλα για να βγάλουν το άρωμά τους.
- Κόβουμε τα κάστανα σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε καλά και μόλις τα υλικά αρχίζουν να αρπάζουν στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί και μετά βάζουμε 2 λίτρα νερό που έχουμε βράσει στο βραστήρα. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
- Βγάζουμε τις δάφνες και πολτοποιούμε καλά με το μπλέντερ χειρός.
- Προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
- Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή βάζουμε λίγο βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις.
- Αν είναι αραιή τη βράζουμε μέχρι να πήξει όσο θέλουμε.