Τσουρεκάκια χωρίς ζάχαρη

Υλικά : 

  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 ml γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
  • 200 γρ. μέλι
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 αυγό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό γάλακτος
  • ½ κ. γλυκού μαχλέπι
  • ½ κ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • ½ κ. γλυκού κακουλέ
  • Φιλέ αμυγδάλου


Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε την νωπή μαγιά στο φρέσκο γάλα και βάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ.
  2. Στην συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μαζί με το μέλι, προσέχουμε να μην καίει, και προσθέτουμε το μείγμα με το μέλι στο μείγμα την μαγιά.
  3. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για τσουρέκια, το αυγό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, την μαστίχα και το κακουλέ.
  4. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε για 20 με 40 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τον κάδο. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά με 1 ώρα  στην άκρη να ξεκουραστεί σε ζεστό περιβάλλον.
  5. Μετά τα 30 λεπτά πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε ό,τι σχέδιο μας αρέσει. Μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε στα χέρια μας λίγο αλεύρι για να ανοίξουμε τα κορδόνια.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50  βαθμούς για 5 λεπτά και έπειτα τον σβήνουμε.
  7. Παίρνουμε ένα ταψί, βάζουμε λαδόκολλα στον πάτο του και αφήνουμε τα τσουρέκια πάνω στην λαδόκολλα, μέσα στο φούρνο αφού τον κλείσουμε και αφήσουμε μόνο τη λάμπα αναμμένη,  να φουσκώσουν για περίπου 15 λεπτά.
  8. Βγάζουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, ανάβουμε πάλι το φούρνο στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στους 170 βαθμούς.
  9. Τα αλείφουμε με νερό ή με αυγό, πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε για μισή ώρα.