Υλικά 4-6 μερίδες :
- 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 12 ώρες από το προηγούμενο βράδυ
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Στραγγίζουμε τα ρεβύθια, τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, την ντομάτα, την πάπρικα, αλατοπίπερο και 1 1⁄2 λίτρο νερό.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
- Προσθέτουμε τα ρεβύθια και τον άνηθο, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει το φαγητό.