- 4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 5-6 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
- 2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
- 2 δαφνόφυλλα
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια.
- Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.
- Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά.
- Όταν πιούν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
- Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.
- Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.
- Εάν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε μελάνι από τις σουπιές και να προσθέσουμε λίγο στο φαγητό.