Σουπιές με κρεμμύδια

  • Υλικά(4 μερίδες) :
  • 4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 5-6 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
  • 2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 3 μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια.
  2. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε.
  3. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια.
  4. Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά.
  5. Όταν πιούν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια.
  6. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  7. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του.
  8. Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές.
  9. Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι.
  10. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.
  11. Εάν θέλουμε μπορούμε να κρατήσουμε μελάνι από τις σουπιές και να προσθέσουμε λίγο στο φαγητό.