Σούπα βελουτέ με λαχανικά

Υλικά για 4 μερίδες

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 πράσα τρυφερά
  • 4 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 1 μικρό κεφάλι μπρόκολο
  • 2 φλ. σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας ή ζεστό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γραμ. μικρά φρέσκα άσπρα μανιτάρια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο
  • λίγο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε πρώτα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την σελινόριζα για λίγα λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα και το ζωμό. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15′, προσθέτουμε το μπρόκολο σε μικρές φούντες και βράζουμε για 5′ επιπλέον.
  4. Αλέθουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό ή λίγο νερό.
  5. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  6. Μοιράζουμε τη βελουτέ λαχανικών σε ζεστά μπολ και γαρνίρουμε με λίγο γιαούρτι, λίγα μανιτάρια σοτέ και λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο.

Για τα μανιτάρια

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά να πιουν τα υγρά του.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στη σούπα.