Υλικά για 4 μερίδες:
- 400γρ. ρύζι για ριζότο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 200ml κρασί λευκό
- 1.200ml ζωμό γαρίδας
- 12-15 γαρίδες Νο 2 καθαρισμένες
- 300γρ. σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
- 100γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια τους
- 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Για το ζωμό γαρίδας
- Σοτάρετε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων με λίγο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι. Προσθέτετε 1½ λίτρο νερό και βράζετε για μισή ώρα τουλάχιστον. Σουρώνετε το ζωμό πιέζοντας έντονα τα κελύφη των γαρίδων στο σουρωτήρι, ώστε να βγάλουν όσο το δυνατό περισσότερη ουσία.
Για το ριζότο
- Βάζετε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά περίπου.
- Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να απορροφηθούν τελείως πριν προσθέσετε το σκόρδο και μια ποσότητα από το ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι κάθε φορά τόση ώστε να καλύπτει σχεδόν το ρύζι.
- Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες και τις ντομάτες και λίγο αλάτι. Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να πετύχετε το επιθυμητό «χύλωμα». 2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τις γαρίδες.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και «ξεκουράζετε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.
- Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.