Ριζότο με γαρίδες

Υλικά για 4 μερίδες: 

  • 400γρ. ρύζι για ριζότο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 200ml κρασί λευκό
  • 1.200ml ζωμό γαρίδας
  • 12-15 γαρίδες Νο 2 καθαρισμένες
  • 300γρ. σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
  • 100γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια τους
  • 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση:

Για το ζωμό γαρίδας

  1. Σοτάρετε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων με λίγο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι. Προσθέτετε 1½ λίτρο νερό και βράζετε για μισή ώρα τουλάχιστον. Σουρώνετε το ζωμό πιέζοντας έντονα τα κελύφη των γαρίδων στο σουρωτήρι, ώστε να βγάλουν όσο το δυνατό περισσότερη ουσία.

Για το ριζότο

  1. Βάζετε μια ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά περίπου.
  2. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να απορροφηθούν τελείως πριν προσθέσετε το σκόρδο και μια ποσότητα από το ζωμό, ανακατεύοντας διαρκώς. Η ποσότητα του ζωμού θα πρέπει να είναι κάθε φορά τόση ώστε να καλύπτει σχεδόν το ρύζι.
  3. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ντομάτες και τις ντομάτες και λίγο αλάτι. Συνεχίζετε να προσθέτετε ζωμό μέχρι να γίνει το ρύζι al dente και να πετύχετε το επιθυμητό «χύλωμα». 2-3 λεπτά πριν το τέλος προσθέτετε τις γαρίδες.
  4. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την παρμεζάνα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και «ξεκουράζετε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.
  5. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.