Ψητή γαλοπούλα με πορτοκάλι και λαχανικά

Υλικά :

  • 2 κιλά γαλοπούλα                                                                                                           
  • 200γρ. λαχανάκια Βρυξελλών                                                                           
  • 200γρ.πατάτες baby    
  • 200 γρ.καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 3 πορτοκάλια
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Μια χούφτα κοτσάνια θυμάρι, δύο ολόκληρα και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Ελαιόλαδο και πιπέρι

                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Εκτέλεση:

1. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο μία με δύο ώρες πριν τη μαγειρέψουμε.                                         

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τέσσερα κομμάτια από το ένα πορτοκάλι και στύβουμε το υπόλοιπο μαζί με ένα ακόμα ολόκληρο.               

3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το μέλι, το ελαιόλαδο τα φύλλα από το θυμάρι και το μαύρο πιπέρι.                                                                                                                                         

4. Κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας τοποθετούμε δύο κομμάτια πορτοκαλιού, από ένα φύλλο δάφνης και από ένα κοτσάνι θυμάρι και στις δύο πλευρές του στήθους.                         

5.Κατόπιν με ένα κουταλάκι «γεμίζουμε» με το μείγμα του χυμού και αλείφουμε με το υπόλοιπο εξωτερικά.                                                                                                                     

6. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί με τα λαχανικά γύρω γύρω και τοποθετούμε στο φούρνο για 30 λεπτά.                                                                                                                                    

7. Ελέγχουμε και ανακατεύουμε τα λαχανικά αν χρειάζεται, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο μόλις πάρει το επιθυμητό χρώμα και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο για συνολικά μιάμιση ώρα ψησίματος.