Υλικά για 4 μερίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο τριμμένο
- 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
- 5 φλ. νερό ζεστό
- 2 κ.σ. άνηθο
- 1 λεμόνι (χυμό)
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
- Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα και κόβουμε με ένα μαχαίρι το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτοντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό.
- Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ το πρασόρυζο, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε στο στεγνό πλέον τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
- Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το πράσο και το κρεμμύδι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα.
- Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια, ίσα που να κοχλάζει το φαγητό μας.
- Σιγοβράζουμε το πρασόρυζο για 15 λεπτά περίπου.
- Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μερικές φορές, με προσοχή να μην λιώσουμε τα πράσα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πάντα προς το τέλος του βρασμού.
- Λίγο πριν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε στο πρασόρυζο δυο-τρεις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών και στύβουμε το λεμόνι.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.