Πρασόρυζο με λεμόνι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 7-8 μέτρια τρυφερά πράσα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο τριμμένο
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
  • 5 φλ. νερό ζεστό
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα και κόβουμε με ένα μαχαίρι το λευκό μέρος σε χοντρές φέτες.
  2. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κομμένο πράσο προσθέτοντας ένα τέταρτο φλιτζανιού νερό.
  3. Αχνίζουμε το πράσο, για να γίνει πιο ελαφρύ το πρασόρυζο, να πιει όλα τα υγρά του και να μαλακώσει ελαφρά.
  4. Προσθέτουμε στο στεγνό πλέον τηγάνι το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι.
  5. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το πράσο και το κρεμμύδι να γίνουν διάφανα και να βγάλουν όλη τους τη γλύκα.
  6. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί για 1 λεπτό.
  8. Ρίχνουμε το ζεστό νερό.
  9. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καρότο και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε μέτρια, ίσα που να κοχλάζει το φαγητό μας.
  10. Σιγοβράζουμε το πρασόρυζο για 15 λεπτά περίπου.
  11. Ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του βρασμού μερικές φορές, με προσοχή να μην λιώσουμε τα πράσα.
  12. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πάντα προς το τέλος του βρασμού.
  13. Λίγο πριν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε στο πρασόρυζο δυο-τρεις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών και στύβουμε το λεμόνι.
  14. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.