Πίτα με κουνουπίδι και κιμά

Υλικά : 

  • 1 φύλλο χωριάτικο για πίτες
  • 2 μέτρια κουνουπίδια
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 αυγό
  • 2 κρεμμύδια
  • φρέσκια ντομάτα σάλτσα
  • λίγο λάδι
  • 1 κουταλιά φυτίνη
  • Αλάτι,πιπέρι
  • ελάχιστο ζεστό νερό
  • λίγο τυρί τριμμένο
  • Σπιτική μπεσαμέλ

Υλικά για μπεσαμέλ

  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 100 γρ. αλέυρι γ.ο.χ 1
  • 1 λίτρο γάλα με χαμηλά λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Για τη μπεσαμέλ

  1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά
  2. Μόλις ζεσταθεί λίγο το λάδι ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
  3. Μόλις πήξει το μείγμα αρχίζουμε κ ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι ,μοσχοκάρυδο.

Για τη γέμιση

  1. Πλένουμε τα κουνουπίδια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Σε μία κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια (μέτρια φωτιά), ρίχνουμε λίγο λάδι και τη φυτίνη και αφού τα σοτάρουμε προσθέτουμε τον κιμά.
  3. Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος ρίχνουμε τη σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το κουνουπίδι και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το φαγητό.
  4. Ανακατεύουμε προσεχτικά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1/2 ώρα (δεν ανακατεύουμε συχνά για να μην διαλυθεί το κουνουπίδι, απλά κουνάμε σιγά-σιγά την κατσαρόλα) και προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό αν χρειάζεται.
  5. Προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο και λίγο τυρί να δέσουν σαν γέμιση.
  6. Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Κατόπιν, απλώνουμε το φύλλο σε ένα βαθύ πυρέξ λαδωμένο να πιάσει και τα τοιχώματα και να εξέχει ελάχιστα.
  7. Το λαδώνουμε και το φύλλο και επάνω στο φύλλο τοποθετούμε το κουνουπίδι με τον μαγειρεμένο κιμά.
  8. Και από επάνω καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και τυρί για να κάνει νόστιμη κρούστα.
  9. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.