Υλικά :
- 1 φύλλο χωριάτικο για πίτες
- 2 μέτρια κουνουπίδια
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 αυγό
- 2 κρεμμύδια
- φρέσκια ντομάτα σάλτσα
- λίγο λάδι
- 1 κουταλιά φυτίνη
- Αλάτι,πιπέρι
- ελάχιστο ζεστό νερό
- λίγο τυρί τριμμένο
- Σπιτική μπεσαμέλ
Υλικά για μπεσαμέλ
- 100 ml ηλιέλαιο
- 100 γρ. αλέυρι γ.ο.χ 1
- 1 λίτρο γάλα με χαμηλά λιπαρά σε θερμοκρασία δωματίου
- Αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Για τη μπεσαμέλ
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά
- Μόλις ζεσταθεί λίγο το λάδι ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.
- Μόλις πήξει το μείγμα αρχίζουμε κ ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα.
- Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι ,μοσχοκάρυδο.
Για τη γέμιση
- Πλένουμε τα κουνουπίδια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Σε μία κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια (μέτρια φωτιά), ρίχνουμε λίγο λάδι και τη φυτίνη και αφού τα σοτάρουμε προσθέτουμε τον κιμά.
- Μόλις ο κιμάς είναι έτοιμος ρίχνουμε τη σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το κουνουπίδι και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί το φαγητό.
- Ανακατεύουμε προσεχτικά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1/2 ώρα (δεν ανακατεύουμε συχνά για να μην διαλυθεί το κουνουπίδι, απλά κουνάμε σιγά-σιγά την κατσαρόλα) και προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό αν χρειάζεται.
- Προσθέτουμε και το αυγό χτυπημένο και λίγο τυρί να δέσουν σαν γέμιση.
- Προς το τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Κατόπιν, απλώνουμε το φύλλο σε ένα βαθύ πυρέξ λαδωμένο να πιάσει και τα τοιχώματα και να εξέχει ελάχιστα.
- Το λαδώνουμε και το φύλλο και επάνω στο φύλλο τοποθετούμε το κουνουπίδι με τον μαγειρεμένο κιμά.
- Και από επάνω καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και τυρί για να κάνει νόστιμη κρούστα.
- Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.