Μουσακάς με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Υλικά για 6 μερίδες : 

Για τα λαχανικά:

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 μεγάλα κολοκύθια
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο

Για τον κιμά:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού:

  • 400 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • ½ κούπα γάλα 1,5 %
  • 2 αυγά, μέτρια
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 1 εκ.
  2. Τα απλώνουμε σε ταψί, τα ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC για 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν.

Για τον κιμά:

  1. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ και το σοτάρουμε να πάρει χρώμα.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
  4. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.
  5. Σβήνουμε με την τομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.

Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού:

  1. Σε μπολ χτυπάμε το στραγγιστό γιαούρτι, τα αυγά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Για το στήσιμο:

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  2. Στρώνουμε μέσα τις μισές ψητές μελιτζάνες και τα ψητά κολοκυθάκια.
  3. Απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα κιμά και προσθέτουμε την μπεσαμέλ γιαουρτιού
  4. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.