Υλικά για 6 μερίδες :
Για τα λαχανικά:
- 3 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 μεγάλα κολοκύθια
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
Για τον κιμά:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)
Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού:
- 400 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
- ½ κούπα γάλα 1,5 %
- 2 αυγά, μέτρια
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 1 εκ.
- Τα απλώνουμε σε ταψί, τα ραντίζουμε με 2 κ.σ ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC για 10-15′ μέχρι να μαλακώσουν.
Για τον κιμά:
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά καρέ και το σοτάρουμε να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα.
- Σβήνουμε με την τομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
Για την μπεσαμέλ γιαουρτιού:
- Σε μπολ χτυπάμε το στραγγιστό γιαούρτι, τα αυγά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Για το στήσιμο:
- Λαδώνουμε ένα ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
- Στρώνουμε μέσα τις μισές ψητές μελιτζάνες και τα ψητά κολοκυθάκια.
- Απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα κιμά και προσθέτουμε την μπεσαμέλ γιαουρτιού
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 50’ μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.