Μελομακάρονα με βρώμη

Υλικά :

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 φλιτζάνι πίτουρο βρώμης
  • 2  φλιτζάνια βρώμη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Λίγο γαρύφαλλο τριμμένο

Για το σιρόπι:

  • 1 ½ φλιτζάνι μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 μοσχοκάρφια
  • 1  πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • Τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι:

1.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.

2.Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:

1.Αλέθουμε την βρώμη, και το πίτουρο βρώμης, στο multi ώστε να γίνουν μια πούδρα.

2.Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια. Προσοχή δεν κουράζουμε τη ζύμη γιατί θα βγάλει το λάδι.

3.Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

4.Ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς.

5.Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα ρίχνουμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για μισό λεπτό περίπου, γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές.

6.Τα βάζουμε σε στρώσεις σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας με το τριμμένο καρύδι.

* Μένουν 2-3 μέρες εκτός ψυγείου. Μετά τα τοποθετούμε σε αεροστεγές μπόλ στο ψυγείο.