Μελομακάρονα με αλεύρι ντίνκελ, χωρίς ζάχαρη

Υλικά : 

Για τα μελομακάρονα

  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 80 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 100 γρ. μέλι ανθέων
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι                                                                                                         

  • 300ml μέλι
  • 150ml νερό
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2  
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 μοσχόκαρφα                                                                                               

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να πάρουν μόνο μία βράση. Αμέσως κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπωλ.
  3. Βάζουμε σε άλλο μπωλ το λάδι, το κονιάκ, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά μέσα στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρει το μείγμα το αλεύρι και να μην φαίνεται. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
  6. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
    Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια για να απορροφήσει μετά το σιρόπι.
  7. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 – 160 C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
  8. Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, έτσι όπως είναι καυτά από τον φούρνο τα παίρνουμε ένα – ένα με μια τσιμπίδα και τα βουτάμε στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, περίπου 30. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ σιρόπι ρουφάνε και γίνονται πιο μαλακά (αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε για 5-10 δευτερόλεπτα).
  9. Μόλις βγάζουμε το κάθε μελομακάρονο από το σιρόπι το αφήνουμε σε μία πιατέλα και το πασπαλίζουμε αμέσως με τριμμένο καρύδι.
  10. Δεν τα αφήνουμε εκτός ψυγείου πάνω από 3 ημέρες.