Υλικά :
- 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι ντίνκελ
- 200γρ. ελαιόλαδο
- 25γρ. κονιάκ
- 80γρ. φυσικός χυμός πορτοκάλι
- ½ κ. γλυκού σόδα
- 100 γρ. μέλι
- ½ κ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
- 300ml μέλι
- 150ml νερό
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- 2 ξυλάκια κανέλα
Για το γαρνίρισμα:
- Τριμμένη καρυδόψυχα
- Μέλι(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
1.Ανακατεύομε το νερό με το μέλι και τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 5-7 λεπτά περίπου, βγάζουμε την κανέλα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:
1.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
2.Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό αφού έχουμε διαλύσει μέσα τη σόδα.
3.Ανακατεύουμε με το σύρμα πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
4.Παίρνουμε το μείγμα με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε λίγο λίγο στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας πολύ απαλά ,μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Προσοχή ,δεν ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη απλά ανακατεύουμε απαλά!
5.Στη συνέχεια, πλάθουμε μικρά μελομακάρονα για να μελώσουν καλύτερα.
6.Τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170˚ στον αέρα για 25 λεπτά περίπου.
7.Βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 20’’.
8.Αφού τα σιροπιάσετε, πασπαλίστε με την τριμμένη καρυδόψυχα.