Υλικά
- 420 γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ¼ κ.γλ. γαρίφαλο
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. ηλιέλαιο
- 110 γρ. μέλι
- 100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 80 γρ. ωμό σουσάμι
Εκτέλεση:
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το μέλι.
- Σε ποτηράκι ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και όταν αφρίσει τον προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας ίσα ίσα μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ‘’ξεκουραστέι’’για 20 λεπτά.
- Ρίχνουμε το σουσάμι σε βαθύ πιάτο. Πλάθουμε κουλουράκια των 23-25 γρ. περίπου το καθένα σε μπαστουνάκια, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα πιέζοντας ελαφρά τις άκρες να κολλήσουν, τα ρολάρουμε απαλά στο σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα.
- Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το σουσάμι, να ανοίξουμε τη ζύμη με το πλάστη και να φτιάξουμε διάφορα σχέδια με κουπατ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20-22 λεπτά.