Κουλουράκια με κανέλα και πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη

Υλικά

  • 420 γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρίφαλο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. ηλιέλαιο
  • 110 γρ. μέλι
  • 100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 80 γρ. ωμό σουσάμι

Εκτέλεση:

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  2.  Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το μέλι.
  3.  Σε ποτηράκι ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα και όταν αφρίσει τον προσθέτουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας ίσα ίσα μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ‘’ξεκουραστέι’’για 20 λεπτά.
  5.  Ρίχνουμε το σουσάμι σε βαθύ πιάτο. Πλάθουμε κουλουράκια των 23-25 γρ. περίπου το καθένα σε μπαστουνάκια, τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα πιέζοντας ελαφρά τις άκρες να κολλήσουν, τα ρολάρουμε απαλά στο σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα.
  6. Μπορούμε αν θέλουμε να παραλείψουμε το σουσάμι, να ανοίξουμε τη ζύμη με το πλάστη και να φτιάξουμε διάφορα σχέδια με κουπατ.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 20-22 λεπτά.