Υλικά :
- 2 αυγά (σπασμένα ζυγίζουν περ. 100γρ. )
- 300 γρ. μέλι
- σποράκια ή εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- 50 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 50 γρ. γάλα (ζωικό ή καρύδας ή μπορείτε αντί για γάλα να βάλετε μόνο 100 γρ. χυμό)
- 150 γρ. λάδι καρύδας, προτιμήστε άοσμο
- 670 γρ. περίπου φαρίνα + λίγα γραμμάρια για το πλάσιμο
- 1 αυγό για το αυγούλωμα
- 2 τσιμπιές αλάτι
- στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα
Εκτέλεση:
- Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό (Κ) το μέλι με λάδι καρύδας να ασπρίσει.
- Προσθέτετε τα αυγά, το χυμό, το γάλα (ή μόνο χυμό, ό,τι έχετε επιλέξει), τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο.
- Σταματάτε το χτύπημα, βάζετε το γάντζο (ή σε απλό μίξερ τα γαντζάκια) και προσθέτετε το αλεύρι. Όταν πιάσετε τη ζύμη θα δείτε ότι κολλάει λιγάκι, είναι φυσιολογικό λόγω του μελιού.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 10 λεπτά και με αλευρωμένα χέρια πλάθετε τα κουλουράκια σας (πάντα να τα αλευρώνετε για να μη κολλάνε).
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175oC, αντιστάσεις, μεσαία θέση σχάρας (πάντα σε λαδόκολλα) για 15-20 λεπτά το πολύ (μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα).