Κουλουράκια χωρίς ζάχαρη

Υλικά : 

  • 2 αυγά (σπασμένα ζυγίζουν περ. 100γρ. )
  • 300 γρ. μέλι
  • σποράκια ή εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 50 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 50 γρ. γάλα (ζωικό ή καρύδας ή μπορείτε αντί για γάλα να βάλετε μόνο 100 γρ. χυμό)
  • 150 γρ. λάδι καρύδας, προτιμήστε άοσμο
  • 670 γρ. περίπου φαρίνα + λίγα γραμμάρια για το πλάσιμο
  • 1 αυγό για το αυγούλωμα
  • 2 τσιμπιές αλάτι
  • στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό (Κ) το μέλι με λάδι καρύδας να ασπρίσει.
  2. Προσθέτετε τα αυγά, το χυμό, το γάλα (ή μόνο χυμό, ό,τι έχετε επιλέξει), τη βανίλια, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο.
  3. Σταματάτε το χτύπημα, βάζετε το γάντζο (ή σε απλό μίξερ τα γαντζάκια) και προσθέτετε το αλεύρι. Όταν πιάσετε τη ζύμη θα δείτε ότι κολλάει λιγάκι, είναι φυσιολογικό λόγω του μελιού.
  4. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 10 λεπτά και με αλευρωμένα χέρια πλάθετε τα κουλουράκια σας (πάντα να τα αλευρώνετε για να μη κολλάνε).
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175oC, αντιστάσεις, μεσαία θέση σχάρας (πάντα σε λαδόκολλα) για 15-20 λεπτά το πολύ (μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα).