Κοτόσουπα

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο περίπου 2 κιλών (καθαρισμένο από δέρμα, λαιμό, κότσια κ.λπ.),κομμένο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι κίτρινο
  • 3 μέτρια καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 πατάτες μικρές κομμένες σε κυβάκια
  • 2-3 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο μαζί με άφθονο νερό, τόσο που να το σκεπάζει, και βράζουμε για περίπου 40-45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  2. Κρατάμε τον ζωμό του βρασμού στην άκρη και μαδάμε το ψαχνό του κοτόπουλου με τα χέρια, αφού αφαιρέσουμε με προσοχή όλα τα κόκαλα και τους χόνδρους.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2-3 λεπτά ακόμα.
  4. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον μισό ζωμό από το κοτόπουλο, μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.
  5. Μόλις το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το καρότο, τις πατάτες, το σέλινο, τον υπόλοιπο ζωμό από το βράσιμο και το κοτόπουλο, και τα αφήνουμε να πάρουν όλα μία  βράση και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, για περίπου 6-7 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.
  7. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.