Υλικά για 3 μερίδες
- 500 gr κολοκύθια
- Λίγο αλάτι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 3 κουταλιές της σούπας (60 -75 ml) ελαιόλαδο
- 50 gr ψιλοκομμένο άνηθο
- 5-6 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
- 50 γρ. φρυγανιά ολικής άλεσης
- 100 γρ βρώμη αλεσμένη (στο μούλτι)
- ½ κουταλάκι μπέικιν
- ½ κουταλάκι πιπέρι
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 100 γρ. φέτα ή νηστίσιμο τυρί(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Τρίβουμε τα κολοκύθια στο τρίφτη της ντομάτας και τα αλατίζουμε ελαφρά.
- Τα τρίβουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν τουλάχιστον ένα μισάωρο να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε, το κρεμμύδι τριμμένο,τα μυρωδικά, τη φρυγανιά και ζυμώνουμε το μείγμα. Προσθέτουμε και 4 κουταλιές αλεσμένη βρώμη ( ανακατεύουμε με το μπέικιν) και αν το μείγμα είναι πολύ υδαρές μετά που θα το πλάσουμε προσθέτουμε 2-3 ακόμη.
- Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με τις παραπάνω ποσότητες γίνονται περίπου 12 μεγάλοι κεφτέδες. Βάζουμε σε ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για μισή ώρα περίπου.