Υλικά για 20-25 μπαλάκια
- 1 μεσαία γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
- 1 κολοκυθάκι, χοντροκομμένο
- 1 καρότο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 250 γραμμάρια κουνουπίδι, κομμένο
- 250 γραμμάρια μπρόκολο, κομμένο
- 1 κ.γ. αλάτι, χωρισμένο στα 2
- 2 αβγά
- ⅓ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ¾ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
- ⅔ φλιτζάνι τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
- ½ κ.γ. πιπέρι
- ½-1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού ή σκόρδου
- ½-1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, για το πανάρισμα
- 2 κ.γ. ελαιόλαδο, για το πανάρισμα
Εκτέλεση
- Προσθέστε τα χοντροκομμένα λαχανικά στον κάδο ενός πολυκόφτη και χτυπήστε μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα από ψιλοκομμένα λαχανικά.
- Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ. Βάλτε το μπολ(που να μπαίνει στο φούρνο)στον φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στον αέρα και μαγειρέψτε τα λαχανικά για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς .
- Αφαιρέστε από τον φούρνο, προσθέστε ½ κ.γ. αλάτι, ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη για 20 λεπτά. Το αλάτι θα βοηθήσει στην αφαίρεση του νερού από τα λαχανικά.
- Μεταφέρετε ένα μέρος των λαχανικών σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Θα χρειαστεί να κάνετε αυτό το βήμα σε 3-4 δόσεις. Πάνω από τον νεροχύτη, στύψτε τα λαχανικά προσπαθώντας να βγάλετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε.
- Αφού αφαιρέσετε το περισσότερο νερό από τα λαχανικά, ξαναβάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε τα αβγά, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, τη τριμμένη φρυγανιά, το τυρί και τα μπαχαρικά σας.
- Στρώστε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Βάλτε 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά σε ένα μπολ, προσθέστε 2 κ.γ. ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
- Σχηματίστε τις μπουκιές (περίπου 1-2 κ.σ. για κάθε μπουκιά), βουτήξτε στο μείγμα φρυγανιάς και τοποθετήστε τες μία μία στη λαδόκολλα.
- Ψήστε για 25-30 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά στο ενδιάμεσο.