Κεφτεδάκια με ανάμεικτα λαχανικά

Υλικά για 20-25 μπαλάκια

  • 1 μεσαία γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
  • 1 κολοκυθάκι, χοντροκομμένο
  • 1 καρότο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 250 γραμμάρια κουνουπίδι, κομμένο
  • 250 γραμμάρια μπρόκολο, κομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι, χωρισμένο στα 2
  • 2 αβγά
  • ⅓ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¾ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
  • ⅔ φλιτζάνι τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • ½-1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού ή σκόρδου
  • ½-1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, για το πανάρισμα
  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο, για το πανάρισμα

Εκτέλεση

  1. Προσθέστε τα χοντροκομμένα λαχανικά στον κάδο ενός πολυκόφτη και χτυπήστε μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα από ψιλοκομμένα λαχανικά.
  2. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ. Βάλτε το μπολ(που να μπαίνει στο φούρνο)στον φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στον αέρα και μαγειρέψτε τα λαχανικά για 5 λεπτά στους 200 βαθμούς .
  3. Αφαιρέστε από τον φούρνο, προσθέστε ½ κ.γ. αλάτι, ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη για 20 λεπτά. Το αλάτι θα βοηθήσει στην αφαίρεση του νερού από τα λαχανικά.
  4. Μεταφέρετε ένα μέρος των λαχανικών σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Θα χρειαστεί να κάνετε αυτό το βήμα σε 3-4 δόσεις. Πάνω από τον νεροχύτη, στύψτε τα λαχανικά προσπαθώντας να βγάλετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε.
  5. Αφού αφαιρέσετε το περισσότερο νερό από τα λαχανικά, ξαναβάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε τα αβγά, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, τη τριμμένη φρυγανιά, το τυρί και τα μπαχαρικά σας.
  6. Στρώστε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  7. Βάλτε 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά σε ένα μπολ, προσθέστε 2 κ.γ. ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
  8. Σχηματίστε τις μπουκιές (περίπου 1-2 κ.σ. για κάθε μπουκιά), βουτήξτε στο μείγμα φρυγανιάς και τοποθετήστε τες μία μία στη λαδόκολλα.
  9. Ψήστε για 25-30 λεπτά, γυρίζοντας μία φορά στο ενδιάμεσο.