Γιουβαρλάκια

Υλικά για 4 μερίδες: 

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • ½ φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κ.γλυκού πάπρικα
  • 1 φλ. μαϊντανός
  • 1 αυγό
  • Λίγο αλεύρι
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 14 κλωνάρι σέλερι σε φέτες
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το αυγολέμονο

  • 2 ασπράδια αυγού
  • Χυμό από 2  λεμόνια

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αυγό, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα καρότα, το σέλερι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  3. Πλάθουμε τον κιμά σε μπαλίτσες, τις τοποθετούμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  4. Αφού έχει πάρει βράση το νερό με τα λαχανικά, ρίχνουμε και τις μπαλίτσες.
  5. Τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε καυτό νερό.

Για το αυγολέμονο

  1. Χτυπάμε τα αυγά στο μπλέντερ.
  2. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ρίχνουμε 1 κ.σούπας από το ζωμό του φαγητού.
  4. Βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και   περιχύνουμε το αυγολέμονο.