Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά για 6 μερίδες : 

  • 1 χταπόδι φρέσκο (περίπου 1.000-1.200 γρ.)
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι, γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο.
  2. Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μεγάλα κομμάτια.
  3. Σε μία μέτρια κατσαρόλα χωρίς να βάλουμε λάδι, ρίχνουμε τα κομμάτια χταποδιού και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά. Πρέπει να βγάλουν όλα τους τα υγρά τους στην κατσαρόλα και να πάρει ένα ωραίο σκούρο κόκκινο χρώμα.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέσα στο χταπόδι να ζεσταθεί.
  5. Ανακατεύουμε το χταπόδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σωτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο.
  6. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.
  7. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα για να ψηθεί.
  8. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας.
  9. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, τόσο που να σκεπάζει τα υλικά μας.
  10. Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.
  11. Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).
  12. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να στεγνώσει το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα.
  13. Προσθέτουμε το πιπέρι προς το τέλος του βρασμού.
  14. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά όσο ακόμα είναι ζουμερό το φαγητό και προσθέτουμε μέσα δύο παγάκια ώστε να πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει να βράζει το ζυμαρικό.
  15. Το σερβίρουμε όσο ακόμα είναι ζεστό και ζουμερό.