Χαλβάς από σιμιγδάλι

Υλικά : 

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα μελάσα
  • 1/2 κούπα μέλι
  • 4 κούπες νερό
  • 2 ξύλα κανέλας
  • Φλούδες από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι

Για το χαλβά

  • 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα ηλιέλαιο
  • ¼ κ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κ. σούπας κανέλα
  • 100 γρ. αμύγδαλα ψίχα καβουρδισμένο
  • 50γρ. σταφίδα ξανθιά

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κατσαρολάκι στο μάτι. Ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει καφέ-χρυσό χρώμα.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
  6. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
  7. Αφαιρούμε τις φλούδες και το ξυλάκι της κανέλας.
  8. Με μία κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα του σιμιγδαλιού.
  9. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
  10. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  11. Αδειάζουμε το χαλβά σε μία φόρμα με τρύπα(του κέικ)
  12. Αφήνουμε να κρυώσει για μία ώρα και ξεφορμάρουμε.