Υλικά :
Για το σιρόπι
- 1 κούπα μελάσα
- 1/2 κούπα μέλι
- 4 κούπες νερό
- 2 ξύλα κανέλας
- Φλούδες από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι
Για το χαλβά
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- ½ κούπα ηλιέλαιο
- ¼ κ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 κ. σούπας κανέλα
- 100 γρ. αμύγδαλα ψίχα καβουρδισμένο
- 50γρ. σταφίδα ξανθιά
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κατσαρολάκι στο μάτι. Ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε μέχρι να πάρει καφέ-χρυσό χρώμα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τα αμύγδαλα.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε τις φλούδες και το ξυλάκι της κανέλας.
- Με μία κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό σιρόπι στο μείγμα του σιμιγδαλιού.
- Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα σε χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αδειάζουμε το χαλβά σε μία φόρμα με τρύπα(του κέικ)
- Αφήνουμε να κρυώσει για μία ώρα και ξεφορμάρουμε.