Μπάρες Δημητριακών με φιστίκια Αιγίνης και κινόα

Υλικά για 20 μπάρες : 

  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.) νιφάδες βρώμης
  •  ¾ φλιτζανιού (100 γρ.) ωμή κινόα
  •  1 φλιτζάνι (140 γρ.) αποξηραμένα φρούτα, χοντροκομμένα
  •  ½ φλιτζάνι (60 γρ.) φιστίκια Αιγίνης, κατά προτίμηση φιλέ
  •  1/3 φλιτζανιού (45 γρ.) τριμμένη καρύδα
  •  2 κουταλιές κοπανισμένο λιναρόσπορο
  •  ½ φλιτζάνι (130 γρ.) ταχίνι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης
  •  1/3 φλιτζανιού (130 γρ.) μέλι 
  •  1 κουταλιά ελαιόλαδο
  •  ¼ κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170 ο C. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και απλώστε επάνω την κινόα και τις νιφάδες βρώμης. Ψήστε τα για περίπου 8-9 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε τα σε ένα μπωλ.

2. Στο ίδιο ταψί απλώστε την τριμμένη καρύδα και ψήστε τη για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε και αυτή στο μπολ.

3. Αν έχετε φιστίκια φιλέ, ρίξτε κι αυτά στο μπολ, διαφορετικά βάλτε τα στο μούλτι και κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.

4. Στο ίδιο μπολ, προσθέστε τα χοντροκομμένα φρούτα και τον λιναρόσπορο.

5. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέστε το ταχίνι, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Αν έχετε κατσαρολάκι που μπαίνει στο φούρνο, χρησιμοποιήστε αυτό και βάλτε το στον ζεστό αλλά σβησμένο φούρνο (μετά την καρύδα) για 3-4 λεπτά, ίσα-ίσα για να ζεσταθούν τα υλικά ώστε να ομογενοποιηθούν. Διαφορετικά, βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά και ζεστάνετέ τα για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατέψτε πολύ καλά.

6. Βρέξτε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά τσαλακώνοντας το και στρώστε το σε ένα ταψάκι 24Χ24cm. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Απλώστε το μείγμα στο ταψί και στρώστε το καλά. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. 7. Αφήστε να κρυώσει τελείως και μετά κόψτε το σε κομμάτια.