Ατομικά μηλοπιτάκια

Υλικά : 

  • 500 γρ αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του
  • 470 γρ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 κ.σ. σπόροι chia (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλα μήλα
  • 1 ½ κ.σ. λευκό πετιμέζι ή μέλι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. σπόροι chia (προαιρετικά)
  • ½ λεμόνι, το χυμό
  • 2 κ.σ. τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη και προσθέτουμε το λεμόνι.
  2. Βάζουμε το τριμμένο μήλο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το σωτάρουμε για 4-5 λεπτά να μαλακώσει.
  3. Προσθέτουμε και το γλυκαντικό (αν βάλουμε), ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  4. Συνεχίζουμε με το αμυγδαλοβούτυρο, τους σπόρους και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για άλλα 4-5 λεπτά.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο καρύδι και ανακατεύουμε.
  6. Μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα βαθύ πιάτο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη ζύμη

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη. (Στην αρχή θα είναι κολλώδης) Ή ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μίξερ.
  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
  3. Δίνουμε ένα μακρόστενο σχήμα στη ζύμη μας και κόβουμε με ένα μαχαίρι ή με το χέρι σε 16-20 ίσα μέρη.
  4. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις.
  6. Παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης, το κάνουμε μπαλάκι και έπειτα το ανοίγουμε με το χέρι μας. (Το μέγεθος που δίνουμε σε κάθε φύλλο είναι περίπου σαν ένα πιατάκι του καφέ)
  7. Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου 1,5 με 2 κουταλάκια του γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο.
  8. Σηκώνουμε το φύλλο από γύρω γύρω και το φέρνουμε στο κέντρο κλείνοντας έτσι το πιτάκι. Τσιμπάμε και τις ενώσεις για να μην ανοίξουμε. Τώρα πρέπει να έχουμε ένα μπαλάκι.
  9. Μεταφέρουμε το πιτάκι στο ταψί και συνεχίζουμε με τα επόμενα.
  10. Αφού γεμίσουμε το ταψί πατάμε απαλά με το χέρι μας κάθε μπαλάκι για να δημιουργήσουμε τα μηλοπιτάκια μας.
  11. Προαιρετικά αλείφουμε με λίγο αυγό ή γάλα κάθε μηλοπιτάκι και πασπαλίζουμε με σπόρους.
  12. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  13. Αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν.