Σπανακόπιτα νηστίσιμη

Υλικά(14 κομμάτια) :

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 κ.σoύπας αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά
  • 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο για τα φύλλα 

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σούπας από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά.
  2. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.
  4. Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
  5. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους.
  6. Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και να αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό.
  7. Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό).
  8. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε σταυρωτά 3 φύλλα και ελαφρώς τσαλακωμένα.
  9. Με ένα πινέλο λαδώνουμε το καθένα χωριστά και στρώνουμε και το 4ο φύλλο τσαλακωμένο.
  10. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
  11. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο.
  12. Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων και χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
  13. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.