Υλικά(14 κομμάτια) :
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 2 πράσα μεγάλα (το τρυφερό μέρος)
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και στραγγισμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
- 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 ματσάκι φρέσκος δυόσμος
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
- 1 κ.σoύπας αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά
- 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σούπας από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.
- Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους.
- Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και να αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό.
- Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό).
- Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε σταυρωτά 3 φύλλα και ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε το καθένα χωριστά και στρώνουμε και το 4ο φύλλο τσαλακωμένο.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο.
- Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων και χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.