Μανιταρόπιτα με σφολιάτα

Υλικά :

  • 2 φύλλα ζύμη σφολιάτας
  • 1 κρόκο
  • 2 κ.σ γάλα        

 Για τη γέμιση:                                                                                          

  • 1 κιλό. μανιτάρια φρέσκα (ανάμεικτα)
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3 κ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το μείγμα τυριών

  • 300 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Αρχικά διατηρούμετη σφολιάτα στο ψυγείο να είναι παγωμένη για να βγει πολύ τραγανή στο ψήσιμο.

Για τη γέμιση :                                                                                                        

1.Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.

2.Σε αντικολλητική κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μανιτάρια.

3.Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.Πρέπει ο όγκος των μανιταριών να πέσει στο μισό και να πιούν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Αν χρειάζεται στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

4.Σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι .Ανακατεύουμε τα υλικά να ψηθεί το σιμιγδάλι για λίγα λεπτά.

5.Προσθέτουμε το γάλα κι αφήνουμε να πήξει η γέμιση για λίγα λεπτά. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.

6.Προσθέτουμε το μείγμα τυριών και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα υλικά.  

7.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Σε ταψί με διαστάσεις όσο και το μέγεθος της σφολιάτας, στρώνουμε το ένα φύλλο, τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκωθούν τα πλαϊνά στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ισιώσουμε την επιφάνεια με κουτάλι.  

8. Καλύπτουμε τη μανιταρόπιτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες των φύλλων να κλείσουν στις ενώσεις. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.