Βελουτέ σούπα γλυκοπατάτας

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 πράσα, σε λεπτές φέτες
  • 2 κλωνάρια σέλερι (με τα φύλλα τους), σε φετάκια
  • 2 κλωνάρια μαϊντανού, ολόκληρα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, κοπανισμένο
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1½ λίτρο ζεστό σπιτικό ζωμό κότας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 200 γρ, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι.
  2. Ρίχνουμε τα πράσα, το σέλερι, τη δάφνη, λυγίζουμε τα κλωνάρια μαϊντανού και τα ρίχνουμε και αυτά. Σοτάρουμε τα υλικά για περίπου 4-5 λεπτά, ίσα να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, το θυμάρι, τον ζωμό και αλατοπίπερο.
  3. Μόλις το υγρό πάρει μια καλή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά ώστε η σούπα να σιγοβράζει απαλά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά, για περίπου 30 λεπτά. Στο τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Αφαιρούμε τον μαϊντανό και τη δάφνη.
  4. Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραδβομπλέντερ.(σε δόσεις).
  5. Σουρώνουμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι για πιο λεία υφή. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι πολύ αραιή, την βράζουμε μέχρι να πήξει σύμφωνα με το γούστο μας.
  6. Σερβίρουμε προσθέτοντας το γιαούρτι.