Υλικά για 12-14 μερίδες
- 300 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 230 ml νερό
- 120 γρ. λευκά αμύγδαλα
- 390 γρ. καστανή ζάχαρη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ⅓ κ.γλ. αλάτι
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα από 2 μανταρίνια
- λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 110 ml ηλιέλαιο
- Λίγη άχνη για πασπάλισμα ή φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:
- Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το γιαούρτι με το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Χτυπάμε σε μούλτι πολύ καλά τα αμύγδαλα μαζί με 1 κ.σ. από την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα των εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε με μαρίζ, τόσο όσο να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
- Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε και το φλουρί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για λίγα ακόμα λεπτά ψήσιμο.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη ή με φιλέ αμυγδάλου.