Υλικά για 4-6 μερίδες
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο
- 1 αυγό μεσαίο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 ½ κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. φύλλα δυόσμου
- 3 φέτες ψωμί ολικής, 120 γρ.
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 3 πρέζες αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- Για τη σάλτσα
- 400 γρ. ντομάτα φρέσκια σε κυβάκια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 300 γρ. νερό
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά και το αυγό, και τρίβουμε πάνω από το μπολ το κρεμμύδι.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το σκόρδο, το κύμινο και τον δυόσμο.
- Κόβουμε τις φέτες ψωμιού σε μικρά κομμάτια, τις προσθέτουμε στον πολυκόφτη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
- Πλάθουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, δημιουργούμε 20 σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψί.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά στην πάνω σχάρα.
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τον πελτέ ντομάτας, την ντομάτα σε κύβάκια και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα σουτζουκάκια και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.