Σαλάτα με κουνουπίδι στο φούρνο

Υλικά για 4-6 μερίδες : 

  • 1 κεφάλι κουνουπίδι καθαρισμένο
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 7-8 κ. σούπας νερό
  • 1 κ.σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σούπας πετιμέζι
  • Ντοματίνια
  • 2 χούφτες πράσινη σαλάτα
  • ½ ρόδι καθαρισμένο

Για τη σως αβοκάντο

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι(προαιρετικά)
  • 2 κ. σούπας μαϊντανός
  • Λίγο αλάτι
  • Χυμός από δύο λάιμ
  • 1 κ.γλυκού μέλι
  • ½ κούπα κινόα βρασμένη
  • ½ χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

  1.  Καθαρίζουμε πρώτα το κουνουπίδι και αφαιρούμε το κοτσάνι. Το βουτάμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Στη βάση του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με βραστό νερό, για να δημιουργείται ατμός κατά το ψήσιμο.
  3.  Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το νερό, την πάπρικα, το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν πάστα. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε ανάλογα αλάτι, πετιμέζι ή πάπρικα.
  4.  Γυρνάμε ανάποδα το κουνουπίδι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην καρδιά του κουνουπιδιού. Αφήνουμε να διατρέξει όλα τα κενά ανάμεσα στις φούντες του κουνουπιδιού.
  5.  Μετά το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο το αλείφουμε ολόγυρα με όση σάλτσα έτρεξε από το εσωτερικό του.
  6.  Το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο για περίπου 40′ μέχρι με ένα μαχαίρι να ελέγξουμε την καρδιά του αν μαλάκωσε αρκετά.
  7.  Στα τελευταία 5′ ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα κι αφήστε το να ροδίσει.
  8.  Για τη σάλτσα αβοκάντο, βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα σαν αραιή μαγιονέζα.
  9.  Προσθέτουμε λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού για να γίνει πιο ρευστή η σάλτσα αβοκάντο.
  10. Σερβίρουμε τη σαλάτα αφού προσθέσουμε την κινόα, το κουνουπίδι, τα ντοματίνια και περιχύσουμε με τη σως αβοκάντο και τους σπόρους από το ρόδι.