Πέστο από παντζάρι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 3 μέτρια παντζάρια, καθαρισμένα, σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός
  • 60 γρ. καρύδια
  • 100 γρ. ανθότυρο ή φέτα, θρυμματισμένη
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε τα κομμένα παντζάρια και τα σκόρδα σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα, ραντίζουμε με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αποξηραμένο βασιλικό. Ανακατεύουμε απαλά.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν στις άκρες.
  3. Βάζουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα σε μούλτι, μαζί με τα καρύδια, τη φέτα, τον χυμό λεμονιού και περίπου 80 ml ελαιόλαδο και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε την σάλτσα σε μεγάλο μπολ.