Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά, διπλοπερασμένος
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροτριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 1 αυγό
- 2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη σάλτσα
- 1-2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 2 ντομάτες μεγάλες τριμμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό, σε σκόνη(προαιρετικά)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια, τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα και τα πλάθουμε σε μακρόστενα μπιφτέκια σαν μεγάλα σουτζουκάκια.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180για 30 λεπτά.
- Στο μισό χρόνο τα γυρίζουμε για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά τον πελτέ με τη δάφνη, το μπούκοβο και αλατοπίπερο, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε 600 ml νερό, ανακατεύουμε να διαλυθεί ο ντοματοπελτές και βράζουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει η σάλτσα να κοχλάζει και ρίχνουμε τη φρέσκια ντομάτα.
- Αφαιρούμε τη δάφνη, βάζουμε προσεκτικά τα μπιφτέκια, τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα με τα μπιφτέκια.