Βασιλόπιτα

Υλικά :

  • 10γρ ξερή μαγιά ή 14γρ baking powder 
  • 340γρ Αλεύρι Ντίνκελ 
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 1/2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • 1 1/2  κ.γ. ξύσμα βιολογικού ακέρωτου πορτοκαλιού
  • 100γρ ελαιόλαδο
  • 450γρ μέλι
  • 150γρ γάλα καρύδας ή γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 1 1/2 κ.γ. μηλόξυδο
  • ½ κούπα σταφίδες και σπασμένα καρύδια(προαιρετικά)

Για το γλάσο βανίλιας

  • 60γρ. λιωμένο λάδι καρύδας
  • 4γρ.σιρόπι αγαύης
  • Ελάχιστη βανίλια

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπωλ.

2. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το μέλι και το γάλα καρύδας, στο οποίο προηγουμένως έχετε διαλύσει το μηλόξυδο.

3. Χτυπάτε με το μίξερ και έτοιμη η ζύμη σας. Σε αυτό το σήμείο θα πρέπει να ανακατέψετε και τις έξτρα σταφίδες και καρύδια σπασμένα , αν θέλετε να βάλετε μέσα στη ζύμη, αλλά και το φλουρί σας! Για να το τυλίξετε χρησιμοποιήστε το αλουμινόχαρτο 2σε1 (διπλής όψης) ώστε το αλουμίνιο να μην έρθει σε επαφή με την πίτα σας. Ανακατέψτε καλά τη ζύμη με τη σπάτουλά σας.                                 

4. Χρησιμοποιήστε φόρμα 26 εκ. και βάλτε αντικολλητικό χαρτί για δύο λόγους, πρώτον για να μην κολλήσει και δεύτερον γιατί θα δημιουργηθούν στο πλάι της πίτας πτυχές από το χαρτί, που φαίνονται σα σχέδιο.

5.Κάντε τα σχέδια της αρεσκείας σας. Αν θέλετε να βάλετε το γλάσο, μη βάλετε τίποτα πάνω στη ζύμη.

6.Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάζετε με την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι όπως κάνουμε στα κέικ να δείτε αν είναι έτοιμη.

7. Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, μπορείτε άμεσα να την ξεφορμάρετε γιατί έχουμε βάλει το χαρτί. Τη βάζετε στη σχάρα να κρυώσει.

Για το γλάσο:

1. Για να φτιάξετε το γλάσο απλά ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ με το σύρμα. Τοποθετείτε το γλάσο στο ψυγείο και ελέγχετε σε 10 λεπτά αν έχει λίγο σφίξει ώστε να μπορέσετε να το δουλέψετε πάνω στην πίτα. Αν είναι ακόμα ρευστό, ανακατέψτε το καλά και ελέγξτε μετά από 5 λεπτά ακόμη.

2. Μόλις έχει σφίξει τόσο ώστε να μοιάζει με πάστα, το βγάζετε από το ψυγείο, το ανακατεύετε καλά και το απλώνετε με τη σπάτουλά σας πάνω στην πίτα.

3. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γλάσο μπορείτε να χιονίσετε τη βασιλόπιτα σας με τριμμένη καρύδα.