Κουραμπιέδες χωρίς βούτυρο

Υλικά :

  • 200 γρ άοσμο λάδι καρύδας
  • 400γρ. αλεύρι ντίνκελ
  • 14 γρ. baking powder
  • 2 γρ. αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 150 γρ. ανάλατα αμύγδαλα
  • 1 βανίλια ή ½ κ.γ φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης ή ½ κ.γ μαστίχα
  • 200 γρ. μέλι

Για το πασπάλισμα:

  • Ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη ή τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση:

Για τα αμύγδαλα:

1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚ στον αέρα, βάζουμε τα αμύγδαλα στη λαμαρίνα και τα αφήνουμε να καβουρδιστούν για 8-10 λεπτά.

2.Αφού κρυώσουν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν ή μέχρι να γίνουν σκόνη εάν προτιμάμε.

Για τους κουραμπιέδες:

1.Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το λάδι καρύδας(προσοχή να μην κάψει) και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

2.Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τη βανίλια ή τη μαστίχα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

3.Προσθέτουμε στο μπολ το αλεύρι και τα σπασμένα αμύγδαλα.

4.Ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Δεν κουράζουμε τη ζύμη γιατί θα αρχίσει να βγάζει λάδι. Η ζύμη θα είναι λαδερή, δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.

5.Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί, πλάθουμε μπαλάκια και πατάμε απαλά στο κέντρο να κάνουν μία λακουβίτσα.

6.Ψήνουμε στους 180˚ στον αέρα για 15 λεπτά .Όταν τους βγάλουμε θα είναι μαλακοί αλλά μετά από λίγο θα σκληρύνουν.

7.Ψεκάζουμε όσο είναι ακόμα ζεστοί με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη  ή τριμμένη καρύδα.