Γίγαντες με λεμόνι

Υλικά για 4 μερίδες :

  • 500 γρ. γίγαντες
  •  2 πράσα
  •  2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 πατάτα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  •  ½ σελινόριζα
  •  ½ ματσάκι μαϊντανό άνηθο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1.Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα. Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40′ να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν. Στραγγίζουμε.

2.Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά.

3.Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, για 4-5′ σε δυνατή φωτιά. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό να σκεπάζονται τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10′ να μαλακώσουν οι φέτες της πατάτας.

4.Τέλος, προσθέτουμε τους γίγαντες, τα μυρωδικά, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών και τον σέλινο. Όλο μαζί το βάζουμε σε ταψί. Αν έχει εξατμιστεί το ζουμί του στο βρασμό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Βάζουμε φέτες λεμόνι στην επιφάνεια του ταψιού.

5.Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30′.