Φιλέτο ψαριού με χόρτα φρικασέ

Υλικά για 4 μερίδες :

  • 4 φιλέτα τσιπούρα ή λαβράκι
  • 3 μαρούλια ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα το λευκό μέρος κομμένα σε ροδέλλες
  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ζωμό ψάρι ή ζεστό νερό
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το αβγολέμονο :
  • 2 ασπράδια από τα αβγά
  • 1/2 φλ. ζεστό ζωμό από το φρικασέ

                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Εκτέλεση:

1.  Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το ψιλοκομμένο πράσο μέχρι να μαραθούν ελαφρά για περίπου 3΄-4΄ .                                        

2.  Προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαραθούν και αυτά για περίπου 4΄-5΄. Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού ή το ζεστό νερό και το ξύσμα λεμονιού και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄-12΄, μέχρι να βράσουν τα χορταρικά χωρίς όμως να λιώσουν.         

3. Ταυτόχρονα σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τα φιλέτα ψαριού 2΄-3΄ από κάθε πλευρά.                                                                                                                                     

4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά να αφρίσουν, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 1/2 φλ καυτό ζωμό από τα λαχανικά, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψει.                  

5.Κρατάμε 8 κ.σούπας από το αβγολέμονο και με το υπόλοιπο περιχύνουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας προσεκτικά.                                                                                                                

6. Το αυγολέμονο που κρατήσαμε μπορούμε να το περιχύσουμε πάνω από το φιλέτο ψαριού.