Υλικά για 4 μερίδες :
- 4 φιλέτα τσιπούρα ή λαβράκι
- 3 μαρούλια ψιλοκομμένα
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 πράσα το λευκό μέρος κομμένα σε ροδέλλες
- 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
- 250 γρ. ζωμό ψάρι ή ζεστό νερό
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 4-5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομένα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το αβγολέμονο :
- 2 ασπράδια από τα αβγά
- 1/2 φλ. ζεστό ζωμό από το φρικασέ
Εκτέλεση:
1. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το ψιλοκομμένο πράσο μέχρι να μαραθούν ελαφρά για περίπου 3΄-4΄ .
2. Προσθέτουμε τα μαρούλια, τον άνηθο και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαραθούν και αυτά για περίπου 4΄-5΄. Προσθέτουμε το ζωμό ψαριού ή το ζεστό νερό και το ξύσμα λεμονιού και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄-12΄, μέχρι να βράσουν τα χορταρικά χωρίς όμως να λιώσουν.
3. Ταυτόχρονα σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τα φιλέτα ψαριού 2΄-3΄ από κάθε πλευρά.
4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά να αφρίσουν, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 1/2 φλ καυτό ζωμό από τα λαχανικά, ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψει.
5.Κρατάμε 8 κ.σούπας από το αβγολέμονο και με το υπόλοιπο περιχύνουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
6. Το αυγολέμονο που κρατήσαμε μπορούμε να το περιχύσουμε πάνω από το φιλέτο ψαριού.