Φαλάφελ με σως γιαουρτιού

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 250 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 1/2 κ.γλυκού σόδα
  • 1/2 κ.γλυκού κύμινο
  • 1/2 κ.γλυκού πάπρικα
  • 2 κ.σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • πιπέρι
  • 3-4 κ.σούπας αλεύρι

Για τη σως:

  • 150γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.σούπας χυμό λεμονιού
  • 1κ.σούπας ξίδι
  • 1 κ.σούπας μουστάρδα
  •  2 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη ήμερα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ για να κάνουμε τα φαλάφελ.
  2. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη σόδα, το αλεύρι και τα μπαχαρικά και το πιπέρι. Τα προσθέτουμε στα πολτοποιημένα ρεβίθια, προσθέτουμε και το βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύουμε.
  3. Με ένα το κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το  μείγμα. Τους δίνουμε σχήμα μεγάλου πλακέ κεφτέ. Τα βάζουμε σε λαδωμένο αντικολλητικό ταψί(ή σε λαδόκολλα) και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Για τη σως:

  1. Ρίχνουμε στο γιαούρτι αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
  2. Ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το ξίδι και τη μουστάρδα και τα ρίχνουμε στο γιαούρτι και να αναμιγνύουμε πολύ καλά.