Χοιρινό με πράσα

Υλικά για 6 μερίδες :

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό χοιρινό από σπάλα κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
  • 4 μεγάλα πράσα κομμένα σε φέτες
  • 2 μεγάλες σελινόριζες καθαρισμένες
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 κλωνάρια άνηθου και μαϊντανού
  • 2 αβγά
  • 1 λεμόνι ζουμερό
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Εκτέλεση:

1 .Κόβουμε το κρέας σε μερίδες ή σε μεγάλες μπουκιές.                                              

2. Καθαρίζουμε εξωτερικά τη σελινόριζα και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.                          

3. Καθαρίζουμε τα πράσα (κρατάμε το τρυφερό μέρος) και κόβουμε σε χοντρές φέτες.                                                                                                                                          

4. Τα βάζουμε σε τηγάνι με μισό φλιτζάνι νερό και τα αχνίζουμε για 7′-8′.                             

5. Στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω για 6΄’-7′. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3′-4′. Προσθέτουμε τις σελινόριζες και σοτάρουμε για 3′-4′. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.                                                                                                                      

6. Δένουμε με σπάγκο τα κομμάτια του σέλινου και του μαϊντανού και τα προσθέτουμε σ το φαγητό.                                                                                                                                           

7. Προσθέτουμε τα τεμαχισμένα πράσα και νερό ίσα που να μισοσκεπάζει το φαγητό. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για περίπου 40′ να μαλακώσει το κρέας.                                                                                                                                   

8. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος. Αποσύρουμε από τη φωτιά να κοπεί ο βρασμός.                                                                                                                            

9. Χτυπάμε τα αβγά με το λεμόνι και αραιώνουμε με λίγο ζωμό από το φαγητό.                       

10. Περιχύνουμε με το αβγολέμονο το φαγητό. Ανακατεύουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια να μην λιώσουν τα υλικά. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια. Αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα στο ζεστό και σβηστό μάτι για 5′.